piątek, 5 września 2008
Długość życia.
Tajemnica długowieczności tkwi nie tylko w genach, ale również w sposobie odżywiania się i życia - podkreślają uczestnicy pierwszego Zjazdu Medycyny Prewencyjnej i Przeciwstarzeniowej. Badania pokazują, że na długie i zdrowe życie trzeba zapracować już w młodości. Prezes Polskiego Towarzystwa Medycyny Prewencyjnej i Przeciwstarzeniowej profesor Stefan Zgliczyński przyznaje, że już w łonie matki kształtuje się nasza przyszłość i predyspozycja do niektórych chorób. Natomiast profesor Mariusz Ratajczak podkreśla, że kluczem do długowieczności są komórki macierzyste, które odpowiadają za regenerowanie się organizmu. Na przykład nabłonek przewodu pokarmowego, który ma powierzchnię pola tenisowego, wymienia się co 48 godzin, naskórek - co 14 godzin,a krwinki czerwone wymieniają się co 150 dni. Wraz z wiekiem zmniejsza się liczba i aktywność komórek odnawiających nasze tkanki, dlatego starzejemy się - dodaje profesor Ratajczak. Profesor Stefan Zgliczyński przyznaje, że ludzie szczupli żyją dłużej. Dlatego tak ważne jest przeciwdziałanie otyłości poprzez wysiłek fizyczny i niskokaloryczną dietę.W świecie zwierząt człowek jest na 2. miejscu, w udokumentowanej długości przeżycia. Najdłużej, bo 190 lat przeżył żółw, pewna Francuzka - żyła 120 lat.W XIX wieku średnia życia wynosiła 40 lat. Obecnie - dochodzi do 80 lat. Warto się zająć szerzej problemem. Na przykład Lukas Heidn twierdzi, że ludzka wątroba moze egzystować nawet 400 lat, a przeciez jest narządem najcięzej pracującym w organizmie. Zatem skoro ten organ moze tyle funkcjonować to i pozostałe tez są w stanie tyle funkcjonować. Jest nad czym się zastanawiać i poszukiwać racjonalnego zycia i funkcjonowania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz